Saturday, October 31, 2015

Resipi: Makaroni Ringkas Spicy Sweet Sour

Hari ni tetiba mood rajin nak kongsi masakan sendiri yang mudah, cepat, ringkas dan sedap. Bahan-bahan yang digunakan semestinya tak guna modal yang banyak. Aku masak selalu benda ringkas je. Jadi anak-anak bujang yang sewa rumah, nak jimat and simple boleh lah cuba resipi ni. Takda kuantiti sebab aku rasa kena agak-agak je berapa orang nak makan. Kalau family, boleh add on bahan-bahan lebih sikit.



Bahan-bahan:-
Makaroni 
Minyak zaiton 
Perencah bihun goreng adabi
Sos cili
Kicap
Cili padi
Cendawan 
Sawi
Carrot
Blackpepper

Cara-cara:-
Potong cendawan, cilipadi, carrot and sawi sikit. Tu je. Letak tepi dulu.
Rebus makaroni. Toskan.
Masukkan satu sudu kecil minyak zaiton dalam kuali, masukkan perencah bihun adabi.
Kacau dengan sedikit sos cili, kicap dan blackpepper.
Masukkan carrot dan cili padi. Kacau lagi.
Then masukkan cendawan dan sawi dalam 3 saat terus masukkan makaroni.
Gaul je semua.
Settle.

Senang kan?
Selamat mencuba #resipibyrian

5 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. lau tak pakai minyak zaiton tkpe ke

    ReplyDelete
  3. lau tak pakai minyak zaiton tkpe ke

    ReplyDelete
  4. lau tk pkai minyak zaiton xpe ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpa dear, minyak masak yang biasa pun boleh guna. Takda hal ;)

      Delete